Καταγραφή
Μαρία Φουσκαρίνη Χωρίς σχόλια

Συνέντευξη

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου: Ο άνθρωπος πέρα από τους τίτλους

Του Αντώνη Αντωνόπουλου

Διάφοροι τίτλοι έχουν αποδοθεί στον Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου: «Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών», «Ιδρυτής και Πρόεδρος της MEGABROKERS», «οικονομικός παράγοντας του τόπου», «ο κορυφαίος σε πωλήσεις Έλληνας διαμεσολαβητής». Και αν μεταβούμε στο παρελθόν οι τίτλοι όλο και αυξάνονται, καθώς την περίοδο 1993-1997 χρημάτισε Πρόεδρος του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής. Έχει αποτελέσει μέλος ΔΣ της ΕΙΑΣ (2013-2014), Γενικός Γραμματέας ΕΕΑ (2012-2014), Πρόεδρος της «Ερμής Αστική Εταιρεία ΕΕΑ» (2012-2014), Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Βαρβάρας (1990-1994), Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων ΣΠΕΚΑ (1984–1990), Μέλος ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής (1983–1985), Συνοικιακός Σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας (1982–1986).

Ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου χωρίς καμία αμφιβολία ενσαρκώνει ένα αυθεντικό λαϊκό success story. Γεννήθηκε το 1963 στο Μπαμπαλιό Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας από γονείς ποντιακής καταγωγής και έζησε την περισσότερη ζωή του όχι σε κάποια ακριβή συνοικία των Αθηνών, αλλά στην Αγία Βαρβάρα. Μια περιοχή που εξακολουθεί έως σήμερα να τιμά και, σε αντίθεση όλων όσων ξεχνούν πού γεννήθηκαν, πάντοτε την αναδεικνύει και τη μνημονεύει. «Το ότι δεν γεννήθηκα στο Κολωνάκι για εμένα είναι τίτλος τιμής», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.

«Η δημιουργικότητα δεν έχει σύνορα και “στεγανά”. Δεν περιχαρακώνεται στην επαγγελματική εξέλιξη. Όταν ενδιαφέρεσαι για τη δημιουργία, την πρόοδο, τη συλλογική ανάπτυξη, τότε οδηγείσαι στην ενασχόληση με τα κοινά. Για εμένα ήταν ανέκαθεν ανάγκη εσωτερική να συνδράμω στη συλλογική πρόοδο. Ξεκίνησα σε ηλικία 19 ετών ως συνοικιακός σύμβουλος, μετά από επτά χρόνια ήμουν πρόεδρος -ο νεότερος- Δημοτικού Συμβουλίου και σε ηλικία 30 ετών ανέλαβα ως διοικητής Νοσοκομείου.

Η πορεία μου έως σήμερα είναι δεμένη με τη συμμετοχή μου σε συλλογικές προσπάθειες, είτε από επιτελικές θέσεις, είτε ως απλό μέλος. Έχει σημασία να υπάρχει συμμετοχή σε όλα τα στάδια και βαθμίδες ενός συλλογικού φορέα εκπροσώπησης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι με αυτή την στάση ζωής, δηλαδή τη συμμετοχή στα κοινά, μπορεί ο καθένας να συμβάλλει στην πρόοδο, στην εξέλιξη, στις επίτευξη αποτελεσμάτων. Η κοινωνία δε θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά. Έτσι βρέθηκα και στο ΕΕΑ και μέσα από αυτό το σκεπτικό εργάζομαι για να προαχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να στηριχθούν τα επαγγέλματα. Και απευθύνω πρόσκληση σε όλους να ενεργοποιηθούν εθελοντικά και να προσφέρουν στην εξέλιξη της αγοράς, των θεσμών, της οικονομίας.», δήλωσε σε συνέντευξή του στο insuranceforum.gr.

Και στην Αγία Βαρβάρα δημιούργησε τη MEGA BROKERS το 1990 με την αρχική επωνυμία «Ασφάλειες Χατζηθεοδοσίου». Ο ίδιος συχνά μνημονεύει την εποχή όπου το γραφείο του είχε μόλις έναν υπάλληλο, καμία συνεργασία με άλλο ασφαλιστικό γραφείο και λιγοστούς -φίλους και γνωστούς- πελάτες.

Πλέον, η Mega Brokers S.A., είναι η κορυφαία ελληνική μεσιτική εταιρεία ασφαλειών εκτοπίζοντας σε κύκλο εργασιών ακόμη και θυγατρικές μεσιτικές εταιρείες ασφαλειών τραπεζικών ομίλων. Με πανελλαδικό δίκτυο 1.300 ασφαλιστών, καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες είτε αυτές αφορούν επαγγελματίες, είτε νοικοκυριά. Πρόσφατα μάλιστα προχώρησε σε σημαντική επένδυση για τα δεδομένα της αγοράς, ύψους 2,5 εκατ. Ευρώ. Μιλάμε για το καινούριο ιδιόκτητο κτίριο πλησίον της λεωφόρου Συγγρού, 1500 τετραγωνικών μέτρων, όπου στεγάζει πλέον τα γραφεία της εταιρείας. «Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση σε ό,τι αφορά τις νέες εγκαταστάσεις μας, η οποία ολοκληρώθηκε με μηδενικό δανεισμό», αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, και προσθέτει: «Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προτού η εταιρεία κλείσει τα 30 χρόνια λειτουργίας, το οποίο δείχνει την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να προσφέρουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα: ασφαλιστικές υπηρεσίες και προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών σε μια περίοδο όπου ο κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά το αίσθημα της ασφάλειας».

Τέλος, σήμερα είναι αντιπρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ (Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών), και του Περιφερειακού Συμβουλίου των Επιμελητηρίων Αττικής και εκπρόσωπος στο Διεθνές Επιμελητήριο. Διατηρεί επίσης, θέσεις ως μέλος στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ως αντιπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ.

Είναι παντρεμένος με τη Χρυσάνθη Τσίχλη και έχουν δύο παιδιά, τον Τάσο και την Ιωάννα.

Ο κ Χατζηθεοδοσίου στο πλαίσιο του αφιερώματος του Insuranceforum.gr απάντησε σε ερωτήσεις που έρχονται να συμπληρώσουν το πάζλ της ενδιαφέρουσας ζωής του.

Κύριε Χατζηθεοδοσίου,

Στα χρόνια δράσης σας σάς έχουν αποδοθεί πλήθος τίτλων και ιδιοτήτων. Αν έπρεπε να διαλέγατε έναν τίτλο δίπλα στο όνομά σας, ποιος θα ήταν αυτός;

ΙΧ:  Να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν ήμουν υπέρ των τίτλων και βέβαια αυτή η στάση ζωής μου δεν έχει αλλάξει και ούτε πρόκειται. Μόνο για τους τύπους θεωρώ αναγκαίους τους τίτλους και για τίποτα περισσότερο. Το πλέον ουσιαστικό είναι -για κάθε άνθρωπο θεωρώ- η εξελικτική διαδικασία και η προσφορά από όποιο μετερίζι και αν βρίσκεται ο καθένας. Ο οποιοσδήποτε τίτλος περιορίζει και πολλές φορές λειτουργεί ανασταλτικά, προκαλώντας περισσότερες «αγκυλώσεις» σε όποιον τον φέρει ή λανθασμένες εντυπώσεις σε όσους απευθύνεται. Έχω μάθει, λοιπόν, να λειτουργώ με μοναδική επιδίωξη την αύξηση της παραγωγικότητας μου και τη χρησιμότητα που μπορεί να έχουν οι δράσεις μου. Επειδή ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας ελκύομαι από τις προκλήσεις, μέλημά μου είναι να ξεφεύγω από την αδράνεια, να βάζω στόχους και να μοχθώ για την επίτευξη τους, να εξελίσσομαι και να προσφέρω. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία δε βλέπω τι σημασία έχουν οι τίτλοι.

Για ποιο πράγμα που έχετε καταφέρει στη ζωή σας είστε περισσότερο περήφανος;

ΙΧ:  Χωρίς καμία διάθεση κομπασμού, θεωρώ ότι είμαι ένας «γεμάτος» άνθρωπος. Και αυτό γιατί έχω εκπληρώσει μία σειρά στόχων που είχα θέσει, και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό πεδίο. Για να συγκεκριμενοποιήσω, όμως, την απάντηση μου στο ερώτημα σας, περισσότερο περήφανος αισθάνομαι για την οικογένεια που έχω δημιουργήσει και την οποία θεωρώ ιδανική. Όλα τα άλλα στη συνείδηση μου έπονται και δε μπορώ να τους δώσω την ίδια βαρύτητα. Δεν κρύβω, όμως, ότι υπάρχουν στιγμές περηφάνιας, όπως για παράδειγμα η δημιουργία των νέων γραφείων της Mega Brokers που αποτελούσε έναν σημαντικό επαγγελματικό στόχο, ή για πράγματα που πετυχαίνουμε με τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πάντα προς όφελος των μελών μας και της επιχειρηματικής κοινότητας. Όπως στιγμές περηφάνιας και ικανοποίησης αισθάνομαι κάθε φορά που αντιλαμβάνομαι ότι είτε ως επιχειρηματίας, είτε ως εκπρόσωπος των μικρομεσαίων, έχω συμβάλει για κάτι θετικό προς το κοινωνικό σύνολο. Νιώθω όμορφα που μέσω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας καταφέρνω και εξασφαλίζω κάποιες θέσεις απασχόλησης, που βοηθάω στη στήριξη και την εξέλιξη ενός κλάδου σημαντικού για την οικονομία όπως είναι ο ασφαλιστικός αλλά και γιατί έχω βάλει ένα λιθαράκι για τον εκσυγχρονισμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερες, καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες προς τα μέλη του, ενώ παράλληλα ενισχύεται μέσα από τις δράσεις μας το επιχειρείν της χώρας. Και όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μας.

Μετά από τόσες επιτυχίες ποιος μπορεί να είναι ο στόχος του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου;

ΙΧ:  Να συνεχίσω να εξελίσσομαι σε όλα τα επίπεδα και κυρίως να προσφέρω. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για μένα να μην ξεφεύγω από τις αρχές μου και να βελτιώνομαι συνεχώς. Μου δίνει δύναμη και κίνητρο η προσπάθεια επίτευξης στόχων και η συμμετοχή μου σε δράσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι μία νέα ημέρα και δε μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι στο τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, αλλά να σχεδιάζουμε το τι μπορούμε να κάνουμε για αύριο. Όλοι μας έχουμε κάποια όνειρα, μικρά ή μεγάλα και όλοι παλεύουμε να τα πραγματοποιήσουμε. Το ζητούμενο είναι στο τέλος της ημέρας να ξέρω ότι έχω δώσει τον καλύτερο εαυτό μου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Γιατί έχει σημασία και το ταξίδι… Και οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι στιγμής το απολαμβάνω. Και μέσα από την επαγγελματική μου ενασχόληση και από τη συμμετοχή μου στα επιμελητηριακά θέματα που να σημειώσω ότι είναι πολλά και σημαντικά. Από εκεί και πέρα, κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει πράγματα και πως μπορεί να εξελιχθούν, ποιες νέες προκλήσεις μπορεί να προκύψουν και ποια θα είναι η συνέχεια. Αυτό όμως είναι και το ουσιαστικό νόημα της ζωής. Να είσαι διαρκώς σε επαγρύπνηση.

Δείτε το απόσμασμα εδώ